Ruimte voor jongeren – Visie

Ruimte voor jongeren – Visie

Hoe bereik je jongeren in de kerk?

  • De jongere die liever niet meer naar de kerk wil.
  • De jongere die in de gemeente of de kerkdienst niet meedoet of wie het geloof weinig lijkt te zeggen.
  • Hoe bereik je die tiener waar je als volwassen niet mee in gesprek kunt komen over God?
  • En wat moeten al die jongeren met hun vrienden die de kerk hebben losgelaten?

Het antwoord is niet zo ingewikkeld: Jongeren bereik je door…. JONGEREN.

[vc_tta_tour active_section=”1″ css=”.vc_custom_1458765523907{margin-top: 0px !important;border-top-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”]

Joas (19) gaat al een jaar niet meer naar de kerk. Zijn geloof staat op een laag pitje en zijn ouders maken zich zorgen over hem. Hijzelf voelt dat hij ‘wat mist’, maar hij weet niet hoe hij op zijn manier geloven moet en hoe hij weer kan aanhaken bij zijn kerk.
Dan stuurt Eric (21) hem een berichtje of hij mee wil doen met het organiseren van een paar jongerenavonden. Dat lijkt hem wel wat.
Joas:

Het was een perfect nieuw begin.

Niets is zo effectief als de ene jongere die de andere uitnodigt. Jongeren komen -in de eerste plaats- voor en om elkaar naar de kerk. En jongeren worden enthousiast voor God als er andere jongeren enthousiast zijn voor God! Dat is prachtig! Dat is wat we juist graag willen als ouders, kerk en jeugdleiders. Jongeren die vriendschap ervaren in de kerk en er daarom een plek hebben.
Er is één duidelijk probleem:

Een kerk van volwassenen zit dit in de weg

Als ouders zitten we ons kind in de weg met ons oprechte verlangen dat ons kind gelooft… en omdat we zo vaak aandringen. En als dominee of ouderling -met al onze goede bedoeling en inzet- bereiken we hen tóch niet. En als gemeente -die hoopt dat deze jongeren mee willen blijven doen- hebben we niet de ruimte om onze eredienst en vormen aan te passen aan deze groep jonge mensen.

En we gaan ervan uit dat ze meedraaien in onze gemeente en onze kerkdiensten en onze catechese. Er is  te weinig ruimte voor ontdekken, fouten maken en ‘anders’ geloven en kerk-zijn en daar hebben jongeren last van. Het weerhoudt ze om hun eigen weg te leren gaan en zelf -en met elkaar- verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen geloofsreis en zoektocht.

Wij zeggen: Vertrouw hen en God, dus geef ze ruimte!

Als eerste zeggen we: vertrouw erop dat het Gods kinderen zijn, Hij gaat zijn weg ook met jongeren. Besef daarom dat je als volwassene geloof en kerkgang niet kunt afdwingen of doorgeven. Als tweede denken we dat jongeren niet moeten passen in onze structuren en kerkvormen. We geloven dat ze als eerste ‘gezien’ en ‘vertrouwd’ willen worden. EN ruimte nodig hebben voor het ontdekken van eigen vormen en structuren om hun geloof te bespreken en persoonlijk te maken. Als derde weten we dat dit vooral kan als je een supporter bent van je jongeren.

Ze willen! Maar dan wél op hun eigen manier!

Meer weten?

We nodigen jou/jullie van harte uit om kosteloos met een medewerker van Bureau Kerkwerk in gesprek te gaan over Ruimte voor jongeren. Laat ons met je meedenken of er een match is tussen de jongeren in jullie gemeente en onze begeleiding.

Neem contact op met:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.